Liefde is luisteren naar elkaar

Twee mensen, ooit elkaars geliefden, denken terug aan hoe het allemaal door die ene advertentie in onkruid in 2002 was begonnen. Er klinkt geen muziek op de achtergrond, ook staat de tv uit. Er is totale aandacht. Het gesprek schiet echt alle kanten op. Aan gespreksstof geen gebrek. De kaartjes liggen geschud en in stapeltjes op tafel. Zowel aan de linkerkant alsook aan de rechterkant van de tafel liggen twee met de tekst naar boven. Twee van haar en twee van mij. Die hebben wij beiden getrokken. Zij met een speciale vraag, ik zonder en in het algemeen. De inhoud geeft richting aan het gesprek.

Wij zijn ons zeer bewust van het bijzondere wat wij samen delen. Wij mogen dan al jaren geen geliefden en partners meer zijn, dat betekent niet dat alles tussen ons dan ook voorbij, over, en uit is. Er is wel een periode van totale afstand geweest. Dat moet ook wel want je kunt niet gelijk vanuit het ene, gelijk doorgaan met het andere. Uit elkaar gaan, niet omdat je niet meer om elkaar geeft, maar omdat je op dat moment echt geen weg meer samen ziet, is dan wellicht niet een eenvoudige keuze, maar wel de beste keuze.

Ruim 3 jaar hadden wij op geen enkele manier contact met elkaar gehad toen ik op een dag een mail van haar in mijn mailbox vond. En dan nog niet eens echt van haar persoonlijk maar omdat ik blijkbaar in een mailinglijst van haar praktijk stond en er iemand op een knopje had gedrukt en mij er niet uit had gehaald. Daardoor kreeg ik een uitnodiging voor Familieopstellingen, wat ik sowieso heel bijzonder vond en ook dankbaar gebruik van heb gemaakt. Niet omdat zij dit met iemand anders zou geven, maar juist omdat ik al even iets met Familieopstellingen wilde doen en geen idee had naar wie ik in deze zou kunnen gaan.

In de jaren die daarna volgden hadden wij wel contact maar deden wij toch vooral onze eigen dingen omdat die gewoon nog altijd gedaan moesten worden. En nu, nu daar meer rust in is gekomen, hebben wij al even weer ietsjes meer contact en begint er langzaam weer meer ruimte te komen, voor meer tijd voor en met elkaar.

Terwijl het in de beginjaren vooral ging om heling van stukken in haar, gaat het blijkbaar nu om heling van stukken in mij. Wat ik toen mooi vond om te ervaren en deelgenoot van te mogen zijn en zij iets minder vanwege alle emoties die daarbij gevoeld mochten worden, dus ook de minder fijne, lijkt het nu omgedraaid te gebeuren. Nu is het blijkbaar tijd voor mij om te voelen wat al heel lang gevoeld wil worden. Zij vindt het mooi om te zien en om mee te mogen maken. Ik vind het nu beduidend minder fijn, maar ben wel blij dat zij er nu voor mij wil en kan zijn.

Wij zijn duidelijk beide verder gegroeid en onze eigen ontwikkeling heeft echt niet stil gestaan. Ik ben blij met haar.

Elvis Costello – She (lyrics)

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer