Een begin

Knettergek word ik van je. Ik weet nooit waar ik je moet plaatsen. Steeds als ik denk dat ik het weet, ben jij al weer ergens anders in geïnteresseerd en heb jij het verhaal en de koers van je leven 180 graden gewijzigd. Zou je nu eens voor één keer…….”

Mijn moeder wist als geen ander dat ik in die zin nooit zou veranderen. Dat ik nooit iemand zou zijn die paste in haar beeld van hoe ik als persoon volgens haar mij moest gedragen en moest zijn. Er was zelfs een moment dat ze zei “Was je maar wat meer zoals je broer”.

Alles wat zij belangrijk vonden was duidelijkheid, orde en regelmaat. De zekerheden en tradities waar zij haar leven om heen gebouwd had, werden dan ook door hem onderschreven. Als haar iets onzeker maakte en hem overigens ook, dan was ik dat wel. En dan vooral vanwege de wijze waarop ik invulling aan mijn leven geef en de veranderingen die ik in haar ogen en de zijne dagelijks doorvoerde.

Natuurlijk snapte ik echt wel waar zij het over had en ik begrijp ook echt wel dat mensen het maar moeilijk of ingewikkeld vinden zo’n mens in hun omgeving te hebben die niet zo van de gebaande wegen is en alles zelf wil ontdekken en uitvinden. En dan ook nog eens zichzelf als non-binair neer wenst te zetten. Dat was en is natuurlijk helemaal van de zotte en is helemaal ongewenst en ongepast. Want ja mensen die van duidelijkheid, orde en regelmaat houden, houden er niet zo van als iemand zichzelf niet in het voorgevormde hokje wenst te laten duwen.

Dan mag mijn wiegje weliswaar roze zijn geweest, maar dat had wat mij betreft net zo goed gelijk alle kleuren van de regenboog mogen hebben. Alleen of ik dan ook de persoon zou zijn geworden die ik nu ben, dat valt natuurlijk ook te bezien. De weg is namelijk net zo belangrijk als het uiteindelijke uitzicht. En mijn weg is er één met allerlei zijwegen en het steeds opnieuw mogen beginnen aan weer een nieuwe dag met al z’n uitdagingen. En een dag waarin ik mijzelf steeds opnieuw mag blijven uitvinden.

Charles Bukowski - No leaders please

Invent yourself and then reinvent yourself,
don’t swim in the same slough.
invent yourself and then reinvent yourself and
stay out of the clutches of mediocrity.

invent yourself and then reinvent yourself,
change your tone and shape so often
that they can never categorize you.

reinvigorate yourself and
accept what is
but only on the terms that you have invented
and reinvented.

be self-taught.

and reinvent your life because you must;
it is your life and
its history
and the present
belong only to
you.”

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer