De eeuwige student

Een gevoel van herkenning is geloof ik wel het juiste woord wat hoort bij het eerste moment dat ik het boek “Heilige Contracten” van Caroline Myss in 2004 voor het eerst onder ogen kreeg. Opeens en uit het niets werd hetgeen ik in mijn leven had gestudeerd tot leven gebracht op een wijze die ik daarvoor niet had kunnen bedenken. Stromingen en inzichten die ogenschijnlijk niets met elkaar van doen hebben, werden opeens met elkaar verbonden. Iets wat voorheen als los zand gezien kon worden en alleen maar zei dat ik een verscheidenheid aan onderwerpen en richtingen in mijn leven had gekozen, daar maakte zij één geheel van.

Maar dat niet alleen. Ik begon zelfs te begrijpen waarom ik al die verschillende stromingen en richtingen had bestudeerd en dat dit dus verder ging dan alleen maar omdat ik het boeiend had gevonden. Die eeuwige student, als archetype, had precies die onderwerpen uitgekozen zodat ik dit boek en de onderliggende gedachte zonder moeite kon begrijpen. De verhalen uit de bijbel waren mij namelijk net zo vertrouwd als de energieën van de astrologische huizen en de levensboom uit de kabbala. Het verhaal van Mohamed was mij net zo vertrouwd als het verhaal van Jezus of het verhaal van de Boeddha. De archetypes kende ik via Jung en ook had ik al eens kennis genomen van chakra’s en de levensenergie.

Waarbij ik overigens niet zeg dat je de inhoud van dit boek niet zonder deze voorkennis zou kunnen lezen of zou kunnen begrijpen. Ik denk dat iedereen dit boek namelijk echt wel kan begrijpen juist omdat het zo boeiend geschreven is. De extra dimensie die het voor mij had was dat allerlei zogenaamde vergeten kennis bij mij weer tot leven werd gebracht. Zeker het religieuze gedeelte wat bij mij toch aardig in het ‘vooral vergeten hoekje’ was beland werd hierdoor nieuw leven in geblazen. Dat niet alleen. Het raakte mij op een zeer positieve emotionele manier en dat was en is mij heel veel waard.

Student af ben ik nog altijd niet en zal ik ook wel niet gaan worden. Zo ben ik zelfs voornemens om over een paar maanden weer met het één en ander te beginnen waar ook al jaren mijn aandacht naar uit gaat. Maar daarover later meer.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer